L'ESCAROLA
|
||
HISTÒRIA
|
·
És una planta originària de la
India.
·
Ja la consumien els antics
egipcis grecs i romans.
·
Al s.XIX es va desenvolupar un
cultiu en una cambra climatitzada i fosca per obtenir fulles blanques. Aquest
tipus de cultiu es coneix com a endívia.
|
Índia
Endívia
|
BOTÀNICA
|
·
L'escarola científicament es diu
Cichorium endívia.
·
És de la família de les
copostes com l’enciam i la carxofa
·
El seu component bàsic és l'aigua
|
Enciam
Carxofes
|
CULTIU
|
·
És una hortalissa típica de
conreu d'hivern i és més resistent que l'enciam.
·
La sembra es fa en planter a l'estiu i la
collita és durant l'hivern i primavera.
·
Habitualment es conrea als
horts.
·
Les escaroles es lliguen durant
uns dies abans de collir per tal que les fulles interiors siguin blanques.
|
Planter
A l’hort
Lligada
|
VARIETATS
|
Hi ha varietats de fulla arrissada i varietats de fulla ampla. Dins la
fulla arrissada hi ha les Wallones i Cabell
d'Àngel
|
Wallones
Cabell d’Àngel
|
CUINA
|
·
Aquest aliment es posa a la amanida.
·
Hi ha un plat típic català que és
el xató. Els seus ingredients són:
Escaroles
Bacallà esqueixat
Tonyina
Filets d’anxova
Olives arbequines
Salsa arromescada
Truita (de mongetes, d’espinacs...)
|
Amanida
El Xató del Vendrell
|
.
Els nens i nenes de l'Àngel Guimerà van guanyar el primer premi lliure
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada